Vacht voorlichting

Er zijn net als mensen ook honden in alle soorten en maten. Er zijn honden die aangeschaft worden puur op hun karakter. Er zijn honden die aangeschaft worden puur op hun uiterlijk. Honden die lieve oogjes hebben of honden welke een beter leven verdienen. En soms krijgen mensen een hond als cadeau. Maar welke hond u ook kiest, ze hebben allemaal een vacht welke verhaart. De ene meer dan de andere en van sommige honden valt het niet eens op. Een hond is daarom altijd gebaat bij een bezoek aan de trimsalon, alleen zal de frequentie van dit bezoek bij iedere hond anders zijn.

Een hond met een ruwharige vacht zal 2 tot 4 keer per jaar naar de trimsalon gaan.

(ruwharige teckel, jack russel, cairn/norwich/norfolk/border terrier) Van deze honden wordt de vacht geplukt, wat betekend met de hand verwijderen van loszittend dood haar. De ruwe haar valt niet vanzelf uit en moet verwijderd worden om de nieuwe vacht ruimte te geven zich te ontwikkelen. Wanneer een ruwharige hond niet geplukt wordt is de kans op huidaandoeningen/irritaties groter. Sommige ruwharige honden zijn slecht te plukken. De vacht laat niet makkelijk los en je kan dan merken aan de hond dat het plukken niet fijn is. Soms is het dan aan te raden om langer te wachten, totdat hij wel goed ‘plukrijp’ is. Helaas zien we steeds meer dat een vacht lastig te plukken is, en het gevolg daarvan is een rode geïrriteerde huid. Ik zal dan in overleg met de klant, aanraden om de hond voortaan te knippen. Een wat zachtere vacht zien we vaak bij dieren die gecastreerd zijn, of de wat oudere dieren. Ik ben van mening dat de trimbehandeling te allen tijde prettig moet zijn voor de hond, en ik weiger dan ook een hond te plukken die hier pijn van onder vind. Ik oefen dit vak uit omdat ik erg veel van dieren houd, en vind het niet nodig om ze onnodig pijn te doen.

Een hond met een krulvacht zal tussen de 6 en 8 weken naar de trimsalon gaan, mits er door de baasjes ook onderhoud gepleegd wordt.  (poedel, labradoodle, barbet, lagotto) Door de krulvacht zullen de haren eerder in elkaar krullen wanneer er geen onderhoud aan de vacht gedaan wordt. Deze honden worden geknipt.

Een hond met een sluike vacht zal 4 keer per jaar naar de trimsalon gaan. (Lhaso Apso, Malteser, Boomer, Shih-Tzu) Deze honden worden geëffileerd. Dat wil zeggen dat ze met een speciale schaar ingekort en/of uitgedund worden. Ook deze vachten hebben onderhoud nodig door de eigenaar.

Een hond met een wolvacht zal tussen de 10 en 12 weken naar de trimsalon gaan. (Alaska Malamute, Husky, Akita, witte herder) Deze honden gaan met de was en blaas methode. Dan wordt de hond in bad met een shampoo gewassen en deze laten we intrekken. Na het uitspoelen blazen we dmv een waterblazer alle los zittende wolharen uit de vacht.

Een hond met een kortharige vacht gaat ongeveer 2 keer per jaar naar de trimsalon. (Boxer, Labrador, Bull Terriër, Stafford) Het misverstand bestaat vaak dat deze honden niet naar een trimsalon hoeven, omdat ze niet geknipt hoeven te worden. Deze honden hebben ook een vachtwissel en ook zij verharen en dan vaak korte stekelige haren die overal in blijven zitten. Door de hond met de was en blaas methode te behandelen, raken zij al veel dood haar kwijt. Indien de hond in extreme rui is, zal een behandeling soms 2 tot 3 keer wekelijks herhaald moeten worden.

Een hond welke gecastreerd of gesteriliseerd is zal in veel gevallen een andere vachtstructuur krijgen als voor de castratie/sterilisatie. Vooral bij langharige honden blijkt na de behandeling de vachtstructuur te kunnen veranderen. De vacht wordt dikker, krulliger, doffer en moeilijker te onderhouden. Vooral rassen als de Cocker Spaniel, New Foundlander en Berner Sennenhond komt dit voor. Honden met een plukvacht kan dit een vervelend probleem zijn omdat de structuur van de vacht zo veranderd, dat de hond niet meer te plukken zal zijn.

Klitten in de vacht

Helaas komt het regelmatig voor dat honden binnenkomen waarvan de vacht enorm in de klit zit, of zelfs helemaal vervilt is. Indien de hond in de klit zit, probeer ik met hulp van de juiste apparatuur, shampoos en conditioners de hond weer klitvrij te maken. Soms lukt dit, maar helaas niet altijd. Als de vacht vervilt is, dan zit er helaas niets anders op dan de hond kort te scheren. De vilt laag zit op de huid en om de vilt laag te verwijderen moeten we er onderdoor scheren. Dat betekent dat de vacht van de hond kort wordt. Voor het oog niet zo mooi, maar voor de hond een opluchting. Doordat het vilt de huid verstikt – omdat er geen lucht meer bij kan komen – kan er jeuk ontstaan doordat het onder de vilt laag gaat broeien. Hierdoor krijgt de hond jeuk en zal gaan krabben en wondjes maken op de huid. Onder de vilt laag zullen deze wondjes gaan ontsteken en zo kunnen er smetplekken ontstaan. Ook trekt de vilt laag enorm aan de huid wat zeer pijnlijk voor de hond kan zijn en hem/haar in zijn/haar bewegingsvrijheid belemmerd.

U kunt dit voorkomen door regelmatig uw hond te borstelen en kammen. Wilt u advies of heeft u borsteluitleg nodig, ik help u graag! Heeft u zelf geen tijd om te borstelen, dan kunt u ook een borstel abonnement kopen. Deze kunt u als tussenbeurt op de complete trimbehandeling nemen. Een behandelplan afgestemd op de vacht van uw hond behoort ook tot de mogelijkheden.